30.04.2024



Dünya üzerinde henüz keşfedilmemiş ya da çok çok az kişinin varlığından haberdar olduğu birçok meyve vardır. Bunlar öyle meyvelerdir ki gördüğümüz, tanıdığımız, bildiğimiz hiçbir meyveye benzemezler. Hatta onlarla ilk karşılaşmamızda onların bir meyve olduğunu anlamamız bile çok güç olabilir. Bu meyvelerin tatları da aynı şekilde bizi şaşkınlığa uğratabilir. Bizi şaşkınlığa uğratan yalnızca görünüşleri ve tatları değildir. Bu sıra dışı meyveler içerdikleri besin değerleriyle de dudak uçuklatabilirler.


Uzun yıllar varlığından bir haber yaşadığımız bu meyvelerden biridir boynuzlu kavun (African Cucumber, Kiwano) meyvesi. Bu özgün meyve yurt dışında Kiwano meyvesi olarak bilinir. Kendisine African Cucumber denildiğini de söylememiz gerek. Biz Türkler bu sıra dışı güzel meyveye yine kendimizce en uygun ismi bulmuş ve öyle hitap etmeye başlamışız. Bizler için kendisi nereden geliyor olursa olsun artık boynuzlu kavundur. Bazı kesimlerde kendisine Alanya kavunu da denmektedir.


Boynuzlu Kavun (African Cucumber, Kiwano) Meyvesi Nedir?

Son günlerde gerek şekli gerek besin değerleriyle meşhur olan bu meyveyi ilk gördüğümüzde oluşacak izlenimimiz bizi şaşırtabilir. Sarı ve turuncu tonlarına çalan boynuzlu kavun (African Cucumber, Kiwano) meyvesi üzerinde yeşil tonları barındırabilen tomurcuk şeklinde çıkıntılara sahiptir. Çok büyük olmamakla birlikte bu görüntüsü bile ilgi çekicidir. Bu farklı görünümlü meyve kesildiğinde içerisinde karşımıza yeşilimtırak keseler halinde bölmelere yayılmış bir tabaka çıkıyor. İçerisi tamamen bunlarla kaplı olan meyvenin içinde herhangi bir boşluk bulunmuyor. Dış kabuğu ilk yetişme zamanlarında yeşilken olgunlaştıkça turuncumsu tonlara doğru açılmaya başlıyor. Olgunlaştıkça dışarısında ki yumrular büyümeye ve belirginleşmeye başlıyor. Bu yumrular hal arasında boynuzlara benzetildiğinden kendisine de boynuzlu kavun denmesi uygun görülmüştür.


Boynuzlu Kavun (African Cucumber, Kiwano) Meyvesi Nerelerde Yetişir?

Bu sıra dışı meyve sanılanın aksine ülkemize yalnızca yurtdışından ithal edilen bir meyve değildir. Kendisi yetişme döneminde yüksek sıcaklık isteyen bir meyve olduğundan ülkemizde de yetiştirilmesi mümkün bölgeler var. Yurdumuz da en çok Alanya bölgesinde kendisine yetişme alanı bulmuş bu meyve her ne kadar kökenlerini ülkemizden almıyor olsa da bizim ülkemizde de hayata tutunmayı başarmış ve kendini seven bir kesim oluşturmayı başarmış görünüyor. Bu sebeple ülkemizde anılan bir ismi Alanya kavunu olarak yerleşmiştir.


Bahsettiğimiz üzere boynuzlu kavun (African Cucumber, Kiwano) meyvesi aslen ülkemizin sahip olduğu meyvelerden biri değildir. Kendisinin gerçek vatanı Afrika’dır. Bu meyve asma türü bir bitkide yetişir. Kendi memleketinde kendisine African Cucumber denildiği bilinir yani Afrika Salatalığıdır. Kulağa ilginç gelse bile kendisi bir meyvedir. Diğer ülkelerce Kiwano olarak bilinen boynuzlu kavun yalnızca Afrika’da yetişmez. Boynuzlu kavun yetişme şartları için gerekli olan uygun sıcaklıklara sahip olan Avustralya, Amerika ve Yeni Zelanda gibi ülkelerin belirli kesimlerinde kendine yetişme alanı imkanı bulabiliyor.

 

Boynuzlu Kavun (African Cucumber, Kiwano) Meyvesi Faydaları Nelerdir?

Boynuzlu kavun (African Cucumber, Kiwano) meyvesinin dikkatleri üzerine toplayan tek yanı şekil özellikleri değildir. Kabuğunun altında sakladığı jölemsi meyve içeriği sağlık için faydalı birçok besin değeri içeriyor. Boynuzlu kavunun neredeyse yarıya yakını (%40) gibi bir miktarı C vitamini açısından çok zengindir. Bir kişinin günlük c vitamini ihtiyacını bu meyveden karşılayabilmesi mümkündür. Dolayısıyla bağışıklık sistemine destek sağlayıp bünyeyi hastalıklara karşı çok güçlü bir koruma kalkanı altına almaktadır. Yapısında ki protein içerik tırnak, saç gibi dokuların yapımında görev alıyor ve saç dökülmeleri, zayıf tırnak tabakası problemlerine bire bir geliyor. Boynuzlu kavun saçların canlanmasını ve parlamasını sağladığı için maske olarak ya da kozmetik ürünlerinde kullanılabiliyor.


Boynuzlu kavun yıllara meydan okumamızı sağlayacak bir özelliği ile kendini bize sevdirmeyi başarıyor. Ciltte kırışıklık oluşumunu geciktirerek yaşlanmanın belirtilerinin çok erken dönemlerde ortaya çıkmamasını sağlıyor. Boynuzlu kavun adeta vücuda giren bir detoks gibi zararlı mikroorganizmaları vücuttan uzaklaştırıyor. Bu özelliği sayesinde vücudun enfeksiyonlarla baş etme ihtimali de güçlenmiş oluyor. Antioksidan özelliği sayesinde bağışıklığı desteklerken kanser türlerine karşı koruma kalkanı görevi görüyor ve hücreleri koruyor. Diş eti rahatsızlıklarını en aza indirmeye yardımcı oluyor, dişlerin güçlenmesini sağlıyor.


Boynuzlu Kavun (African Cucumber, Kiwano) Meyvesi Zararları Nelerdir?

Birçok faydası mevcut olan bu boynuzlu kavun meyvesinin çok bilindik bir zararı olmamakla birlikte gebelik ve emzirme döneminde olan kadınların doktorlarına danışmadan yememesi önerilir. Cilt hassasiyetine bağlı olarak belirli cilt türlerinde alerjen etki gösterebilip, kızarıklık ve döküntüye sebep olabilir.


Boynuzlu Kavun (African Cucumber, Kiwano) Meyvesi Satın Alındıktan Sonra Nasıl Tüketilmelidir?


Bu faydalı boynuzlu meyveyi almaya karar verdiniz ama nasıl tüketileceğini bilmiyor musunuz? Endişelenmeyin, size bu konu hakkında bazı ipuçları vereceğiz. Öncelikle daha önce tüketmediğinizi varsayarsak bu hoş olmayan bir durumla karşılaşmamak için şunun bilgisini verelim. Yeşil görünen boynuzlu kavunlardan almamaya özen gösterin. Bu meyveler henüz olgunlaşmamıştır ve tat olarak sizi tatmin etmeyebilir. Genel olarak olgunlaşmamış ekşi meyve tatlarını tercih ediyorsanız elbette bu tarz yeşil boynuzlu kavunlar sizin için çok daha kullanışlı olacaktır. Bu meyve olgunlaştıkça turunculaşır ve renklenir. Eğer boynuzlu kavununuz turuncu gibiyse olgun bir meyveniz vardır. Meyvenizi kestikten sonra jelatinimsi bir içerikle karşılaşacaksınız. Bu kısmı kaşıkla sıyırarak yemeniz mümkündür. Boynuzlu kavunun tadı muz ve salatalık tatları arasında bir yerdedir ve genel olarak sevilen bir tada sahiptir. Siz bu meyveyi kokteyllerinize ve somothielerinize ekleyerek farklı lezzetler elde edebilirsiniz.


Boynuzlu Kavun (African Cucumber, Kiwano) Meyvesi Fiyatları Nelerdir?

Sıra dışı güzelliğiyle dikkatleri üzerine toplayan bu meyveyi kimi alıcılar besin değeri için kimileri merak ettikleri için kimileri ise tadının müptelası oldukları için almak istiyorlar ve peşine düşüyorlar. Hal böyle olunca tüm kullanıcıların aklına boynuzlu kavunun fiyatı nedir sorusu geliyor. Kişilerin ceplerine uygun özellikte kavunları piyasada bulabilmesi oldukça mümkün görünüyor.


Boynuzlu Kavun (African Cucumber, Kiwano) Meyvesi Nasıl Yenir?

Boynuzlu kavun meyvesini kestikten sonra karşınıza çıkan jölemsi meyve içeriğini bir kaşıkla yemeniz mümkündür. Dilerseniz bu kısmı çıkartarak rondodan geçirip farklı tatlılarda kullanabilirsiniz. Serinletici kokteyllerinize eşlik edebilecek güzel bir tada sahip olan bu meyve olduğu şekilde tüketimine de uygundur.


Boynuzlu Kavun (African Cucumber, Kiwano) Meyvesi’nin Besin Değerleri Nelerdir?


100 gramlık bir boynuzlu kavun tüketiminizde vücudunuza 5.3 mg C vitamini, 13mg Kalsiyum, 0,1mg B6 vitamini, 40 mg magnezyum, 1.1 mg demir, 147 gr A vitamini, 1.8 gram protein, 8gram karbonhidrat, 123 mg potasyum, 2mg sodyum, 1.3 gram yağ almış olursunuz. Kalori alımına dikkat eden kullanıcılar için 100 gram boynuzlu kavunun sahip olduğu kalori miktarı ise 43 kcal’dır. Görüldüğü gibi boynuzlu kavun hem vitamin hem mineral açısından oldukça zengin bir meyvedir.


Boynuzlu Kavun (African Cucumber, Kiwano) Meyvesi Nerede Satılır?

Gerek görünüm gerek tat gerekse besin içeriğiyle alıcılarda oldukça ilgi uyandıran bu meyve giderek artan bir talep eğrisine sahip. Yani insanlar artık bu meyveden daha çok almak istiyor. Eğer sizde bu meyveden almak istiyorsanız ve Akdeniz bölgesindeyseniz pazarlar ve yerel marketlerde kendisine rastlama ihtimaliniz diğer bölgelerden daha fazla. Ancak buraya yakın değilseniz de üzülmeyin. Artan talebe karşısında alışveriş siteleri de bu meyvenin size ulaşmasını sağlayabilir. Boynuzlu meyveye internet üzerinden de ulaşabileceğiniz gibi süpermarketlerin raflarını sık kontrol ederek de ulaşabilirsiniz.


; )

Yorum Yap

Ad Soyad
Mesaj

Yorumlar