20.04.2024



PALAMUT FİYATLARINI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN.


Denizlerimizde bol miktarda bulunan palamut balığı ülkemizde sevilen ve sıkça tüketilen bir balık çeşididir. Palamut balığı en çok Karadeniz ve Marmara denizinde avlanır. Palamut balığı sürüler halinde yaşar, ılık ve sıcak denizlerde bulunur. Palamut balığı hem kıyılarda hem açıkta yaşayabilir. Hızlı yüzen, pulsuz, dişleri uzun, siyah etli ve yırtıcı bir balıktır. Palamut balığı boyutlarına göre birçok çeşidi mevcuttur. Omega3 yönünden somondan sonra en zengin olan balık türlerinden olan palamutu mutlaka sofralarınıza eklemenizi öneriyoruz. 

Palamut Balığının Özellikleri ve Faydaları

  • Palamut balığı yüksek miktarda D vitamini, omega3ve protein içerir. Kemik gelişimine katkıda bulunur. Gelişme çağındaki çocuklar, hamile olanlar kemik erimesi hastalığı olanlar mevsiminde ve taze palamut balığını bolca tüketmelidir.

  • Palamut balığı her damağa hitap edecek şekilde birçok yöntemle pişirilebilen bir balıktır.

  • Palamut balığı lezzetli ve sağlıklı olduğu kadar, pişirmesi ve yemesi kolay olan pratik bir balıktır.

  • Palamut balığı A vitamini, folik asit, çinko, demir, fosfor, kalsiyum maddelerini içerir. Göz sağlığını korur. Birçok hastalık için şifa kaynağıdır.

  • Palamutun boyu 40- 90 cm. e kadar çıkabilir. Ortalama palamut ağırlığı ise 500-600 gram arasıdır. 5 yıl boyunca yaşayabilirler. Ağzı büyük, vücudu hafif yassı bir balıktır.

  • Palamutun en yağlı, bol ve lezzetli olduğu zaman dil, mi eylül-şubat ayları arasıdır.

  • Düzenli palamut tüketimi saç köklerini güçlendirir. Cildin daha sağlıklı, canlı ve parlak olmasını sağlar. Hücre yenilenmesini arttıran bir balık çeşididir. 

  • Düzenli palamut balığı tüketildiğinde kemik ve diş yapısı güçlenir.

  • Düzenli balık tüketimi ile sinir hücreleri daha sağlıklı ve düzenli çalışır. Unutkanlığı engeller.

  • Kolesterolü düzenler. Kan basıncını azaltır. Kalp krizi, yüksek tansiyon, diyabet, kansızlık gibi hastalık riskleri azaltır.

  • Düzenli palamut tüketimi vücudu ve ruhu daha dinamik, enerjik tutar.

  • 100 gram pişmemiş palamut balığı yaklaşık 216 kaloridir. Doğru pişirme yöntemleriyle diyet ve sporcu menülerine de kolaylıkla uyarlanabilir. Fırında pişirerek palamut balığının en düşük kalorili halde tüketebilirsiniz. 

  • Palamut fiyatları ekonomiktir bunun yanında palamut lezzetli ve besin değeri yüksek bir balıktır.

Palamut Balığı Nasıl Pişirilmelidir?

Palamut balığı, tavada, ızgarada, fırında, güveçte, buğulamada, pilaki şeklinde ve palamut tuzlama, lakerda olarak tüketilmektedir.  Palamut balığı her şekilde tüketilen ve her damağa hitap eden mükemmel lezzette bir balıktır.

Palamutu daha lezzetli, sağlıklı ve düşük kalorili şekilde tüketmek için fırında pişirme yöntemi idealdir. 

 Püf Nokta: Fırında pişirmenin püf noktası ise palamutları kurutmadan pişirebilmektir. Unun için palamutları önceden marine etmelisiniz. Klasik balık soslarıyla veya kendi hazırladığınız bir marinasyonla balıkları soslayın. Ardından buzdolabında 2-3 saat kadar bekletin ve çıkarıp pişirin. Izgarada pişirmek için de aynı yöntemi kullanabilirsiniz. Bu pişirme yöntemiyle balıklarınız sulu sulu ve daha lezzetli, besleyici olacaktır. Ayrıca fırında pişerken balıkların üzerini mutlaka örterek ve fırını fansız ayarda çalıştırıp pişirmelisiniz.

Fırında palamut için palamutları ayıklayıp, temizleyin. Kafalarını atın. Balıkları halka halka dilimleyin ve üzerlerine zeytinyağı, limon suyu, istediğiniz baharatlardan ekleyerek karıştırın, bir köşede bekletin. Fırın tepsisinin tabanına halka halka dilimlediğimiz soğan, domatesleri, kapya biberleri, maydanoz saplarını, sarımsakları dizelim. Üzerlerine sosladığımız balıkları dizelim. Üstüne lezzet vermesi amacıyla 2 kaşık tereyağı ekleyebilirsiniz. En son olarak 1 çay bardağı su ekleyelim. Bu şekilde sebzeler suyunu daha iyi salacaktır. Balıkları önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 15-20 dk. Pişirelim. Sebze suyunda pişen taptaze palamutların tadına doyamayacaksınız. Şimdiden afiyet olsun.

Palamut tava yapacaksanız balıkları halka halka dilimleyip, galeta ununa veya mısır ununa bulayarak kızmış yağda kızartabilirsiniz. Palamut tavayı, yanında kırmızı soğan, roka salatasıyla servis edebilirsiniz.

Lezzeti ve sağlıklı oluşuyla sık sık tüketilen palamut balığı fiyatları özellikle mevsiminde oldukça ekonomiktir. Peki, palamutun kilosu ne kadar? Palamut balığı kilosu 20-25 lira arasında satılmaktadır. 


; )

Yorum Yap

Ad Soyad
Mesaj

Yorumlar

Onur erol
Balık fiyatlarını neden güncel olarak goremiyorum