20.04.2024



MEZGİT FİYATLARINI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN.

Mezgit balığı, kılçığı az eti bol olan bir balık türüdür. Denizin diplerinde yaşayan mezgit küçük balıklarla beslenir. Mezgit pulsuz ve temizlemesi kolay olan bir balıktır. Pişerken diğer balıklar gibi çok koku yaymaz, ülkemizde yetişkinler ve çocuklar tarafından sıkça tüketilen bir balıktır. Halk arasında etinin bolluğu sebebiyle tavuk balığı olarak da isimlendirilir. Lezzetli ve bir kadar da sağlıklı olan mezgit balığının diğer özellikleri ise şöyle sıralanabilir;

  • Mezgit balığının boyutları 20-40 cm arasındadır.

  • Ekonomik değeri yüksektir.

  • Temizlenmesi ve tüketmesi kolaydır.

  • Ülkemizde özellikle Karadeniz ve Marmara’da bolca avlanan mezgit balığı, kış aylarında daha yağlı ve lezzetlidir. Bununla birlikte mezgit balığı her mevsim bulunabilen bir balıktır.

  • Mezgit A,D ve B vitaminleri bakımından oldukça zengindir. Doyurucudur. Kronik yorgunluk çekenlerin bolca tüketmesi tavsiye edilir.

  • Mezgit balığı gezici bir balık olduğundan, çeşitleri de fazladır. Görünüş itibariyle ince ve uzun bir balıktır.

  • Zengin besin kaynağına sahip olan mezgit, diğer balıklara göre beyin gelişimini daha fazla destekler.

  • Yüksek oranda protein içerir. Vücudun günlük protein ihtiyacını karşılar.

  • Yapısında bolca folik asit bulundurur. Kalp damar rahatsızlıklarını, hormonal düzensizlikleri önler. Hormonların daha düzenli çalışmasını sağlar.

  • Mezgit balığı bolca kalsiyum ve potasyum minerali içerir. Dolayısıyla kas ve kemik gelişimine faydalıdır. Eklem ağrılarına iyi gelir.

  • İçerdiği Omega 3 ve diğer değerli yağlar sayesinde cildi besler, güzelleştirir.

  • Metabolizmayı düzenler, bağışıklığı güçlendirir. Vücudu daha diri tutar.

  • 100 gram mezgit balığının kalorisi yaklaşık 90 kaloridir. Bu nedenle kilo aldırmaz, diyet listelerine rahatlıkla eklenebilir.

  • Şifa kaynağı olarak sıkça tüketilmesi gereken mezgit balığı, vücudun enerjisini artırır. Kendinizi daha zinde hissetmenizi sağlar.

Mezgit Nasıl Pişirilir?

Balığı tüketmek kadar doğru pişirme yöntemiyle tüketmek de önemlidir. Balığı kızartmak yerine fırında bol sebzeyle veya buğulama şeklinde tüketmek besin değerlerini öldürmeyecek ve daha faydalı olacaktır. Mezgit balığını mısır unuyla kızartarak, fırında çeşitli sebzelerle, buğulama şeklinde veya ızgarada pişirebilirsiniz. Her durumda az yağ kullanmanız sağlık açısından daha faydalı olacaktır. 

Mezgit tava için, Mezgitleri pişirmeden önce temizleyip ayıklayalım. Fileto şeklinde ayıralım. Her iki yanını mısır unu-tuz karışımına bulayarak kızgın zeytinyağında, altın sarısı renk alıncaya kadar kızartalım. Ayrıca kızarma yağına bir miktar tereyağı eklemek de balığın lezzetini arttıracaktır. Mezgit balığı yanında sofraya bol limonlu bir roka salatası da çok yakışacaktır.

Mezgiti fırında pişirecekseniz, temizlenmiş mezgit balıklarını fırın kabına dizelim ve aralarına ikişer adet defne yaprağı yerleştirelim. Zeytinyağı, limonsuyu, tuz, sarımsak rendesi ve istenilen baharatları karıştırarak bir sos elde edelim ve sosu fırça yardımıyla balıklarımıza yedirelim. Üzerine defne yaprağı ve birkaç dilim limon ekleyelim. Önceden ısıtılmış fırında 25-20 dk. Arasında pişirelim.

Mezgit balığının buğulaması da son derece lezzetlidir. Buğulama için temizlenmiş balıkları halka şeklinde veya karnı yarılmış halde keselim. Balıkları tuz ve karabiber ile ovalım. Fırın kabına soğan, sarımsak, domates, havuç sebzelerinden ve tuz, karabiber ekleyelim. Üzerlerine 1 çay bardağı su ve 1 çay bardağı zeytinyağı ekleyelim. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 30-40 dk. pişirmeye verelim.

Lezzeti ve faydaları saymakla bitmeyecek olan mezgit balığı fiyatları, mezgitin boyutuna, mevsimsel şartlara, hava şartlarına, avlanma şartlarına bağlı olarak değişir. Peki, mezgitin kilosu ne kadar, mezgit balığı bu sene tezgâhlarda ne kadar yer bulacak? Genel olarak mezgitin kilosu 40-50 lira arasında değişiyor. Özellikle kış aylarında mezgit fiyatları az daha düşerek, tezgâhları şenlendirmektedir.

; )

Yorum Yap

Ad Soyad
Mesaj

Yorumlar