08.05.2024



Ülkemizin göz bebeği Karadeniz Bölgesi’nin en yaygın tarım ürünü olan fındık nasıl yetiştirilir merak ediyorsanız bu yazı tam size göre. Eğer çiftçiliğe adım atmak istiyorsanız ve alanınız Ordulu, Giresunlu çiftçilerin yaptığı gibi fındık üzerineyse gelin hep birlikte fındık nasıl yetiştirilir? Hangi iklim şartlarında yetiştirilir? Nasıl bir toprak özelliği ister? öğrenelim.



Türkiye’de Yetiştirilen Fındık Çeşitleri

Türkiye fındık yetiştiriciliği bakımından dünyada önde gelen ülkeler arasında gösterilebilir. Üretim ve ihracat kaleminde önemli bir yere sahip olan fındık Türkiye’de yaklaşık 700 bin hektar alanda üretilmektedir. Dünya geneline bakıldığına fındık üretim alanlarının %75’i ülkemizde bulunurken Türkiye’ye bu konuda en yakın devlet ise %8’lik pay ile İtalya’dır. Türkiye’de aynı zamanda birden çok fındık çeşidi üretilmektedir. Fındık nasıl yetiştirilir öğrenmeden önce Türkiye’de yetiştirilen fındık çeşitlerine bir göz atalım.

Yuvarlak Fındıklar

·       Mincane fındığı

·       Kan fındığı

·       Uzunmusa fındığı

·       Çakıldak fındığı

·       Palaz fındık

·       Foşa fındık

·       Tombul fındık

·       Kargalak fındığı

·       Kalınkara fındığı

·       Cavcava dındığı


Badem Fındıklar

·       Yassı badem fındığı

·       Değirmendere fındığı

·       Yuvarlak badem fındık


Sivri Fındıklar

·       İncekara fındık

·       Kuş fındığı

·       Acı fındık

·       Sivri fındık



Fındık Yetiştiriciliğinde Aranan İklim Ve Toprak Özellikleri Nelerdir?

Fındık nasıl yetiştirilir öğrenirken en başta üretecek olduğumuz ürünün istediği, aradığı koşulları öğrenmemiz gerekmektedir. Çoğu ürün içinde farklı özelliklerde aynı kural geçerlidir. Fındık için ise iklim ve toprak özellikleri olmazsa olmazdır çünkü her iklimde yetişebilen bir ürün değildir. İşte fındık yetiştiriciliğinde aranan iklim ve toprak özellikleri.


a. Aranan İklim Özellikleri Nelerdir?

Fındık nasıl yetiştirilir sorusunun cevabını almak için iklim koşullarından başlamak gerek. Fındığın iyi bir gelişim süreci ve döküm vermesi için nemli, mutedil bir iklim bölgesi gerekmektedir. (örn. Giresun, ordu) Bu iklim özelliklerini bünyesinde bulunduran ve ülkemizde de görülen iklim özelliği ise Karadeniz iklimidir. Yıl boyunca bol miktarda yağış almasına rağmen bölge de yağışların yeterli olmadığı durumlarda ürün için sulama gerekecektir. Yıllık ortalama sıcaklık değerinin 13-16 derece olduğu bölgelerde fındık, yetiştirmek için uygun bir üründür. Sadece yıllık ortalama sıcaklık değeri de fındık yetiştiriciliğinde yeterli değildir. Ürünün yetiştirileceği bölgelerde en düşük sıcaklığın -8, -10 ve maksimum sıcaklığın 35-37 dereceyi geçmemesi ve aynı zamanda yıllık yağış miktarının 700 mm’nin üzerinde olması gerekmektedir. Tabi ki yağışın aylara orantılı bir şekilde dağılıyor olması da önemli bir husustur. Tüm bunlar ile birlikte iklim özellikleri açısında dikkate alınması gereken son madde Haziran, Temmuz aylarındaki oransal nemin %60’ın altında olmamasıdır. Fındık nasıl yetiştirilir sorusunun iklim ayağı bu şekildedir.





b. Aranan Toprak Özellikleri Nelerdir?

Fındık nasıl yetiştirilir sorusunun toprak ayağı ise şöyle; fındık yetiştiriciliğinde iklimin olduğu kadar toprağında önemi vardır. Fındık, çok seçici bir ürün olmamakla birlikte besin maddeleri zengin topraklarda daha bol ürün vermektedir. Derin topraklarda ve humus bakımından zengin olan topraklarda yetiştirilmesi fındığın hem kalitesini hem de mahsulün bolluğunu olumlu yönde etkileyecektir.


Fındık Nasıl Yetiştirilir?

Fındık nasıl yetiştirilir sorusuna geçmeden önce iklim ve toprak özelliklerini iyi anlamamız ve toprak seçimimizi ona göre yapmamız gerekmektedir. Fındık için üretime elverişli bir bölgede uygun arazi ve toprak hazırlanmalıdır öncelikle. Fındık nasıl yetiştirilir sorusu sadece teorik değil aynı zamanda pratik cevapları olan bir sorudur.

Arazi ve toprak hazırlığının ardından ekilecek olan fındık çeşidini seçmek gerekir. Burada fındık çeşitlerini iyi bilmeniz ve karar vermeniz gerekmektedir. Göz önünde bulunduracağınız koşullar arasında en iyi fiyata talep edileni ve en çok satılan olanı seçmenizde fayda var. Çeşit seçimini de yaptıktan sonra dikim evresine gelmiş olacaksınız. Fındık nasıl yetiştirilir öğrenirken bu konuda bilmeniz gereken şey ise şu; Soğuk olan bölgelerde güney yamaçlara yani kuzeye kapalı olan arazilere dikimi yapılmalıdır. Unutmayın fındık nasıl yetiştirilir öğrenmek istiyorsanız her detayı bilmeniz gerekecektir.

Fındık üretiminin farklı şekilleri vardır. Çelikle, daldırma ve aşı ile üretime elverişli olsa da en iyi olanı ve en çok tercih edileni fidanların kök diplerinden çıkan fışkınlar ile yetiştirmek ve üretmektir. Bu fışkınların, ağaçlar daha uyanmamış iken yani ilkbahara yakın bir zamanda kökleri ile birlikte alınarak sonbaharda derince çapalanmış ve gübrelenmiş toprağa dikimi gerçekleştirilmelidir. Bu şekilde üretimine devam edilen fidanların mahsul verme süresi ortalama 4 ila 5 yıl arasında değişim göstermektedir. Tabi bu süre içinde araziye, fidanlara ve toprağa oldukça özen gösterilmelidir.

Arazide bulunan yabancı otlar sıkça temizlenmelidir. Fındık köklerinin ihtiyaç duyduğu besin kaynakları başka otlar tarafından alınmamalıdır yani. Toprak ara ara çapalanmalı ve toprağa yine arada sırada bol miktarda gübre verilmelidir. Yaşlanmış dallar sonbaharda budanmalı ve arazi temizliği sürekli olarak yapılmalıdır. Bu şekilde özen gösterilerek itina ile bakılan bir fındık bahçesinin ortalama 50 yıl ömrü olabilmektedir. Fındık nasıl yetiştirilir sorusunun cevabını bu şekilde vermek mümkündür. Ne kadar özen gösterirseniz mahsul de o kadar bereketli ve kazançlı olacaktır. 

; )

Yorum Yap

Ad Soyad
Mesaj

Yorumlar