28.03.2024




15 Ocak 2019

Salı

ŞubeEn düşükEn yüksek
TMO13,00 TL14,50 TL
Akçakoca13,06 TL14,75 TL
Çarşamba14,20 TL14,45 TL
Düzce13,06 TL14,75 TL
Fatsa13,25 TL14,00 TL
Giresun13,79 TL15,22 TL
Kocaeli13,10 TL14,50 TL
Ordu14,00 TL14,50 TL
Sakarya13,10 TL14,50 TL
Samsun12,75 TL14,00 TL
Terme13,25 TL14,00 TL
Trabzon13,25 TL14,00 TL
Ünye13,25 TL14,00 TL
Zonguldak13,10 TL14,50 TL

 


Güncel Fındık Fiyatları

Ülkemizde ılıman iklimin yoğun bir şekilde görüldüğü Karadeniz bölgesinde üretilen başlıca yemiş olan fındık sağlık açısından saymakla bitmeyecek faydalara sahiptir. Orta ve Doğu Karadeniz bölgesinin bol yağış alan ılıman iklime sahip olan yamaçlarında yoğun olarak yetişen fındık ülkemizde yoğun olarak tüketildiği gibi toplanan fındıkların önemli bir bölümü de yurt dışına ihraç edilmektedir. Ülkemizin fındık ihracatı alanında en büyük müşterileri tartışmasız olarak Avrupa Birliği ülkeleridir. Ülkemizden yurt dışına ihraç edilen fındıkların yaklaşık olarak %75’i Avrupa Birliği ülkelerine gönderilmekte, kalan kısımlar ise Slav ülkeleri ve deniz aşırı ülkelere gönderilmektedir. Ülkemiz fındık kalitesi bakımından oldukça üst seviyelerdedir. Öyle ki dünyada fındık üretimi ve ihracatı yapan ülkeler arasında en kaliteli fındıklardan birinin ülkemizde yetişmesi, fındık fiyatlarımızı doğrudan doğruya etkilemektedir. Tarımsal ihracatta da yaklaşık olarak %15’lik bir pay ile ülkemiz ekonomisi için ne kadar önemli olduğunu belli eden fındık ülkemizde başta Karadeniz illeri halleri olmak üzere birçok halde toptan ya da perakende olarak satılmaktadır. 

Fındığın Yararları

Ülkemiz insanlarının fındığa duydukları ilginin önemli bir nedeni de fındığın sağlığa olan faydalarıdır. Fındık ağacının sert bir kabuk içerisinde oluşturduğu meyvesi olan fındık vücudumuzun hemen her alanına olumlu etkiler doğurmakta ve birçok hastalığa karşı iyileştirici ya da önleyici etkiler oluşturmaktadır. İçerisinde bulunan yararlı yağlar ile fındık tüm metabolizmamızın ve bağışıklık sistemimizin düzene girmesini ve sağlıklı bir şekilde sindirim ve yenilenme faaliyetlerini gerçekleştirebilmesini sağlar. E vitamini, protein ve Omega 3 açısından oldukça zengin olan fındık sağlığımız için vazgeçilmez etkilere sahip olduğu gibi tok tutma özelliğine de sahiptir. Bu etkisi ile özellikle diyet yapanlar tarafından ara öğünlerde sıklıkla tercih edilen fındığın birkaç tanesi bile bir insanı uzun süre tok tutmaya yetecektir. Kalp ve damar sağlığı açısından faydaları tüm doktorlar tarafından kabul edilmiş olan fındık içerisindeki doymamış yağlar ile damarlardaki tıkanık oluşumunu engellediği gibi kötü niyetli kolesterolün düşmesinde de önemli rol oynamaktadır. Fındığın en önemli faydalarından bir diğeri olan cilt sağlığına olumlu etkileri de herkes tarafından bilinmektedir. Cildin yağ dengesini korumasında, parlaklığını kazanmasında ve ciltte oluşan yaraların hızla kapanmasında etkisi olduğu kanıtlanan fındık bu nedenle düzenli olarak tüketilmesi gereken besinler arasındadır. 



Dünyada fındık üretimi

Dünyada fındık üretimi yapan ülkelere arasındaki sıralamamız onlarca yıldır ilk sıradır. Son olarak 2015 yılında tüm dünyada yaklaşık olarak 840.000 ton fındık üretilirken bunun 588.000 tonu ülkemize aittir. Sırf bu veri ile bile dünya fındık sektöründeki önemimizi anlamamız mümkündür. Dünyada fındık üretiminin yarısından fazlasını gerçekleştiren ve sektöre hem kaliteli hem de uygun fiyatlı ürünler sunmaya çalışması ile bilinen Karadeniz halkı bu açıdan üzerine düşen görevi fazlasıyla yerine getirmektedir. Fındık ticaretini hem kabuklu hem de kabuksuz olarak yapan ülkemizde bu açıdan kendine önemli bir ihracat geliri elde etmektedir. 

Fındığın kullanım alanları

Ülkemizde üretilen fındığın önemli bir kısmı daha önce de belirttiğimiz gibi başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere yurt dışına ihraç edilmektedir. İhraç etiğimiz fındıkların büyük bir kısmı Avrupa Birliği ülkeleri tarafından çikolata ve şekerleme sanayisinde kullanılmaktadır. Özellikle çikolatalarda hem tatlandırma hem de enerji katma açısından sıklıkla kullanılan bir ürün olan fındık ülkemizde de hem çikolata ve şekerleme sanayisinde kullanılmakta hem de kuruyemiş olarak sürekli tüketilmektedir. Ülkemizin fındık tüketimi her geçen yıl artış gösterirken Karadeniz halkının fındık üretimi de bu çerçevede sürekli olarak artmaktadır. 




Ülkemizde fındık üretimi

Fındık ülkemizde başta Ordu olmak üzere birçok ilde yetiştirilmektedir. Rize, Giresun, Trabzon, Artvin, Sakarya, Kastamonu ve Sinop gibi illerin fındık yetiştiriciliğinde Ordu’yu desteklediği ülkemizde fındık ekim alanları sürekli olarak artırılmaya çalışılmaktadır. Bu konuda hem çiftçilerimizin bilinçlendirilmesi hem de yeni ekimler için teşvik edilmesi amacıyla devletimiz sürekli olarak çalışmalar yürütmektedir. Ülkemizin fındık üretiminin yoğun olarak yapıldığı Karadeniz illerinin hallerinde fındık pazarının fiyatları belirlenmektedir. Fındıkların kalitesine ve üretim yerlerine göre sınıflandırıldığı bu hallerde fiyat belirleme işlemleri titizlikle yürütülmektedir. Kabuklu fındığın fiyatı tahmin edileceği üzere kabuksuz fındığa göre daha yüksektir. Fındık alımını toptan şekilde gerçekleştiren kişiler satın aldıkları kabuklu ve yapraklı fındıkların ağırlığının yaklaşık olarak yarısının kabuksuz fındık olarak ellerine geçeceğini bilmelidirler. Ülkemizde fındığın kuruyemiş olarak tüketilmesi ve çikolata – şekerleme sanayisinde kullanılmasının yanı sıra bir de fındık yağı üretimi söz konusudur. Fındığın içerisinde bulunan faydalı doymamış yağların elde edilmesi ve yemeklerde kullanılması tüm sağlık uzmanları tarafından önerilmektedir. Oldukça sağlıklı ve hafif olan bu yağlar fabrikalarda işlenmekte ve müşterilere sunulmaktadır. Hal böyle iken fındık piyasasının belirlendiği hallerde toplu alımların önemli bir kısmını fındık yağı üreticileri gerçekleştirmektedir. İkinci büyük paya sahip olan çikolata ve şekerleme sanayisi işletmecileri de ülkemizin fındıkta gösterdiği kaliteli üründen oldukça memnundur. Ülkemizde fındık fiyatları üreticilerin yoğun şekilde bulunduğu Karadeniz illerindeki hallerde belirlenmektedir. Devletimiz ile yapılan çalışmalar ile belirlenen fiyatlar ile Türkiye’nin her yerindeki hallere fındıklar gönderilmeye başlanmaktadır. Eskiden sadece birkaç ile yetiştirilirken günümüzde devletimizin teşviki ve halkımızın bilinçlenmesi sayesinde fındık Karadeniz ve Marmara bölgesinde bulunan ondan fazla ilde yetiştirilmekte ve hem ülkemizin hem de tüm dünyanın pazarına sunulmaktadır.  

Fındığın tüketilmesinin gerekliliği kadar bir de 600 yıldan bu yana yapılan ihracatı söz konusudur. Ticarete ve ekonomiye oldukça faydası olan fındığın ülkemizde yaklaşık olarak 16 türü bulunmaktadır. Üreticiler günlük olarak fındık fiyatlarını takip etmektedir. Biz de ekonomimize büyük katkı sağlayan fındık fiyatlarını hal fiyatları sitesi olarak sürekli olarak güncellemekteyiz.Fındık bilindiği üzere ülkemizde daha çok Artvin’ den başlayarak Kırklareli’ne varıncaya kadar olan bir coğrafya da yetiştiği bilinir. Burada rahat bir şekilde yetiştirilebiliyor olması tamamen buranın coğrafi yapısı ve de iklimiyle alakalı bir durumdur.  Fındık yabani besin türleri arasında yer almaktadır bu nedenle de bizim kültürümüze girişi yaklaşık olarak 2500 yıl öncesine kadar dayanmaktadır. Yoğun olarak Giresun civarında üretimi yapılır ve dolayısıyla en kaliteli fındık bu bölgededir. Fındığın üretimi bu kadar eskiye dayandığını düşünürsek özellikle Karadeniz insanının fındığa olan düşkünlüğü de normal olarak karşılanmak zorundadır. fındık yalnızca tek başına değil beraberinde de başka gıdalarla birleştirilerek tüketilebilmektedir bu nedenle de bizim ülkemizde fındık tüketilmesi gereken ve de olmazsa olmaz bir üründür.




Fındık gerek tadı gerekse insana sağlamış olduğu enerji sayesinde bugün dünya da kesinlikle vazgeçilmez olmuştur. Özellikle çikolata benzeri ürünlerde katkı maddesi olduğundan dolayı da belirli bir mevsim olarak tüketildiği düşünülemez. Fındık fiyatları için sitemizi sürekli takip ederek detaylı bilgileri alabilirsiniz. 



; )

Yorum Yap

Ad Soyad
Mesaj

Yorumlar

NAZIM GÜL
Fındıkta dünya lideriyiz fakat Avrupa'nın müdahalesi var resmen kapitülasyon yani. Bizimkilerde üreticiyi oyalamaktan başka birşey yaptıkları yok. Baronlara çalışılıyor vesselam. Pazar konusunda bilinçli olmak lazım. Emanete kesinlikle hayır
yavuz yılmaz
sakın fiyatlar yükselmesin cifci artık aclıkdan önceden ikindide yatıyordu şimdi ise öğlede yatıyor
Ali koş
Refarandumada bakacayiz fındık fiyatlarına
Ferhat
Artık ne yapacağız bende bilmiyorum.
Emin sarı
Fındığa hala sahip cıkacaklar
muzaffer uludüz
piyasa ta fındık 12 alınırken bu taplo hep aynı hayret.iki taraflı fındığa müdahale var
senol aydin
findikcilar isyanda findikcilik olmustur artik bir koli yumurta 15 lira oldu yuzde yuz zamlandi findik dusuyor birde sebebini soyleseler
cemil aydınoğlu
her şey güzel fiyat çok düşük çiftçi sömürülüyor