20.04.2024



FENER BALIĞI FİYATLARINI ÖĞRENMEK İÇİN TIKLAYIN.

Fener balığı ılığı ve sıcağı seven ve ülkemizde Ege, Akdeniz, Marmara gibi denizlerde avlanan bir balık türüdür. Fener balığı görüntüsü pek hoş olmaması sebebiyle denizin en çirkin balığı olarak ta nitelendirilmektedir. Fener balıkları ortalama 40-60 cm boyunda olurlar. Pulsuz ve kaygan bir balıktır. Görüntüsü çok iyi olmasa da fener balığı lezzetli ve besleyici bir balıktır. Pişirildiğinde de bembeyaz görüntüsünü korur.

Fener balığının adının sebebi ise yüzünün ön kısmında semiyotik ilişki kurduğu bakteriler tarafından ışık üretilmesidir. Fener balığı bu ışığa doğru gelen balıkları avlar. Fener balıkları denizin en diplerinde yaşarlar. Işıklı yapısından dolayı denizin en dibinde dahi kendini belli edereler. Fener balığı mart ayından ağustos ayına kadar ürer. En lezzetli tüketim zamanları bu zamanlardır.

Fener balığı eti ıstakoz etine çok benzerdir. Olağanüstü lezzetteki fenerbalığını henüz tatmadıysanız bir kez denemenizi mutlaka öneririz.

Balık tüketmek obeziteyi, yüksek tansiyonu, depresyonu, kemik rahatsızlıklarını ve kalp rahatsızlıklarını önlüyor. Vücut direncinizi arttırmak, salgın hastalıklara karşı bağışıklığınızı güçlendirmek, cilt ve saç sağlığını iyileştirmek için haftada 2 kez balık tüketmeniz yeterlidir. Balık seçerken iyi yağ oranına sahip balıklar tüketmek her zaman daha faydalı olacaktır.

Balık yapısında A, D,B vitaminleri, kalsiyum, fosfat, Omega 3 içerir ve göz, retina, spermlerin iyi çalışmasına yardımcı olur. Hafızayı korur. Hamilelikte tüketilmesi bebeğin gelişimi açısından faydalıdır. Diyabet riskini azaltır. Balık yüksek protein seviyesi ile her sporcunun beslenme listesinde yer almalıdır. Her balığı mevsiminde ve doğru pişirme yöntemiyle tüketmek balıktan alacağınız faydayı maksimum yapar. Ülkemizde balıklar genelde kızartılarak tüketilse de balığı fırında veya buğulama ile pişirip tüketmek en sağlıklı yöntemdir. Balığın yanında kuru soğan, sarımsak gibi antioksidanlar tüketilmesi de oldukça yararlıdır.

Fener Balığı Nasıl Tüketilmelidir?

Fener balığı özellikle kavurması yapıldığında muhteşem bir lezzet.  Diyet listenizde de doyurucu ve az kalorili özellikleri sayesinde bulundurabilirsiniz.

Fener balığı kavurması için, soğan, sarımsak ve isteğe bağlı yeşil biber, kırmızı biber, mantarları zeytinyağında soteleyelim. Sebzeleri çok fazla öldürmemeye özen gösterelim. Salça veya domates püresi ekleyelim. Ardında temizlenmiş ve fileto şeklinde hazırlanmış fener balıklarını ekleyelim ve yemeğimizi pişirelim. Fener balığı diğer balıkların aksine piştiğinde dağılmaz ve yapısını, rengini korur. Fener balığı kavurmaya damak zevkinize göre kekik, karabiber, pul biber ekleyebilirsiniz. Fener balığı kavurmasını güveçte veya tencerede pişirebilirsiniz.

Fener balığını çorba olarak da pişirip tüketebilirsiniz. Fener balığı çorbası için öncelikle havuç, soğan sarımsak, biber, maydanoz ve defneyaprağı gibi mevsim sebzelerini soyup haşlayalım. Balık filetosunu ekleyelim. Piştikten sonra balığı ve sebzeleri ayıralım. Sebzeleri suyuyla beraber rondodan geçirelim. Başka bir tencerede un ve tereyağını kavuralım ve üzerine balık ve sebze suyunu ekleyelim. Çorbanın terbiyesi için bir yumurta sarısı ile limon suyunu çırpıp tencereye, ilave edelim. Bu esnada çorbanın kesilmemesi için sürekli karıştıralım. Ardından kuşbaşı doğradığımız fener balıklarını çorbaya ilave edelim. 10 dakika kaynatalım ve çorbamız servise hazırdır.

Fener balığını bunların dışında fırında birçok sos tarifiyle de lezzetli ve besin öğelerini kaybettirmeden pişirebilirsiniz. Fener balığını kuşbaşı doğrayıp ızgara şeklinde de pişirebilirsiniz.

Fenerbalığının özellikle Fransız mutfağında birçok tarifi mevcut. Fenerbalığını limontuzuyla veya beyaz şarapla marine ederek daha lezzetli sonuçlar elde etmeniz mümkün.

Fener balığı fiyatları mevsim koşullarına, balığın bolluğuna, deniz suyunun sıcaklığına, avlanma koşullarına ve buna benzer faktörlere bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Peki fener balığı kilosu ne kadar? Fener balığı kilosu 35 ile 40 lira arasında değişkenlik göstermektedir.


; )

Yorum Yap

Ad Soyad
Mesaj

Yorumlar