19.04.2024



EN DÜŞÜKEN YÜKSEKTARİH
9,20 TL 10,40 TL 01.05.2018
8,90 TL 10,69 TL 02.05.2018
 8,91 TL        11,00 TL  17.05.2018



























 

Düzce Fındığının Durumu

                Türkiye, dünya üzerinde oldukça önemli bir matemati konumuna sahiptir. Sahip olduğu bu matematik konumu ülkeye beraberinde birçok avantaj sağlamaktadır. Bu avantajlar arasında ülkede yetiştirilen tarım ürünlerinin çeşitliliği sayılabilir. Tarım ürünlerinden en çok ihracat malı olan  ve Karadeniz’in büyük bir bölümüne hakim olan fındık örnek gösterilebilir.

                Türkiye, dünyanın en çok fındık yetiştiren merkezin başında gelmektedir. 160.000.000’dan fazla fındık ağacının bulunduğu Karadeniz Bölgesi’nde yılda ortalama 70-80 ton fındık hasatı elde edilmektedir. Fındık, 600 yıldan beri Karadeniz Bölgesi’nin önemli bir ihracat kaynağı olmuştur. Günümüzde ise ülkemiz dünya fındık üretiminin yaklaşık olarak %70’ini karşılamaktadır. Bu oran ise Türk fındık üreticileri dünya fındık tüketiminin 3’te 2’sini karşılamaktadır. Bu sebeplerden dolayı da fındık ülkemizde ihracat malları arasında oldukça önemli bir yere sahiptir.

                Küçük bir ağaç ya da çalının bir araya toplanması şeklinde fındıklar oluşmaktadır. Oluşan bu küçük ağaç kümeleri ocak olarak adlandırılmaktadır. İlkbahar mevsiminin gelmesiyle birlikte fındık çiçekleri açmaya başlar ve bu açan çiçekler son derece küçüktür. Çotanak adı verilen bir koza içerisinde fındık yetişmektedir. Uzayan fındık ağaçları ve dalları sık sık budanması  gerekmektedir. Ayrıca fındık bahçelerinin yılda birkaç defa mutlaka yabani otlardan arındırılmalıdır. Yetiştirme süreci ve fındık toplama süreci göz önünde bulundurulduğunda fındık üretimi diğer tarım maddelerinin üretimine göre son derece zahmetli bir tarım yetiştiriciliğidir.

Besleyici bir yemiş olan fındığın kalbi Karadeniz’dir. Çünkü Karadeniz bölgesinin toprağı, bölgenin konumu bakımından ele alındığında diğer bölgelere göre nemlidir ve iklim şartları fındık yetiştiriciliği için son derece elverişlidir. Yağ, karbonhidrat ve azot bakımından oldukça zengin olan fındıkta ayrıca magnezyum, potasyum, demir, kalsiyum, fosfor, B1, B2 ve C vitamini de bolca bulunmaktadır. Ayrıca 100 gram fındıkta sadece 682 kalori ve 0,54 mg B vitamini vardır. Fındık, yemiş olarak büyük bir miktarda tüketilmesinin yanı sıra pastacılık, helvacılık, tatlıcılık gibi alanlarda sıklıkla fındıktan yararlanılmaktadır. Ayrıca fındığın preslenmesi sonucunda açığa çıkan yağı eczacılıkta kullanılmaktadır. Hiçbir şeyi israf edilmeyen fındığın kabuğundan da yakacak elde edilmektedir.



Fındık Fiyatları Ayarlanması

                Fındık fiyatları ayarlaması serbest piyasa üzerinden yapılmaktadır. Serbest piyasadaki arz talep dengesine göre fındık fiyatları belirlenmektedir. Belirlenen bu fiyatlarla üreticii piyasadaki fındık tüccarlarına fındıkları satmaktadır.

                Düzce ilinde halk, eskilerden beri farklı farklı tarım işleri üzerinde uğraşmaktaydılar. Günümüzde ise Düzce halkı tamamen fındık ile uğraşmaktadırlar ve buradaki yerli halk için fındık çok önemli bir yere sahiptir. Bu yüzden de Düzce’nin yerli halkının %60’ı fındık bahçelerine sahiptir. Bu sebepten dolayı Düzce fındık fiyatları yerli halk tarafından pek sıcak karşılanmamaktadır. Çünkü Düzce ili Karadeniz bölgesinin en batısında bulunur ve fındıktan 50 randıman ortalamasına sahip bir ildir. Düzce’de en son toplanan fındık hasatına göre, Düzce fındık fiyatları bu sezon beklenilen seviyeye ulaşamamıştır.

 

 


Başlıca Fındık Çeşitleri

                Fındıklar görünüş itibari ile birbirine benzemektedir. Ancak türleri ve tadları bakımından farklılık göstermektedir. Bu fındık türleri arasında tombul fındık, kara fındık, kan fındığı, foşa fındık sayılabilir. Tazeyken yenilen ve asıl makbul olarak kabul edilen fındık türü tombul fındıktır. Tombul fındık değirmendere ve sivri fındık olarakta adlandırılmaktadır. Ayrıca çikolata yapımında ve pastacılıkta da bol bol kullanılan iç fındıkta fındık türleri arasında sayılabilir. İç fındık diğer fındık türlerinin aksine çiğ yenmektedir. Ancak öbür fındıklar hasat zamanından sona ortalama 15-20 günlük güneşte kurutma işlemlerinden geçip yenilebilir hale gelmektedir.

 

; )

Yorum Yap

Ad Soyad
Mesaj

Yorumlar