20.04.2024



Birkaç yıl öncesine kadar Türkiye’de üretimi olmadığı zamanlarda yurt dışından ithal edilmekte olan şifa kaynağı altın çilek o zamanlar çok çok pahalı olup, şimdilerde ise ortalama fiyatlar ile alınabilecek fiyatlardadır. Kilo yerine gramla da alınabilen meyve olduğu için ve sağlık için günlük tüketimi az olmak zorunda olduğu için ücreti makule gelmektedir. Marketlerin indirim günlerinde, arada olsa çok ucuza fiyatı inmektedir. Böyle fırsatta çokça alınarak buzlukta 6 ay muhafaza edilebilir.
 Türkiye\\'nin birçok yerinde organik olarak yetiştiği için, özelikle üretim yerinden getirtilebilen meyvedir. Hatta kesinlikle has üretim isteyenler için anavatandan kargo aracılığıyla alınabilmektedir. Yalnız böyle durumda altın çilek oldukça pahalıya mâl olacaktır.

Altın Çilek Meyvesi Nedir? 

İsminden de anlaşıldığı gibi şifalı ve vitamin deposu dolu bir meyve olan altın çilek orta kısmı yuvarlak, küçük ve kahverenginde olup çiçekleri ise sarı renktedir. Bir diğer isimleri ise inka eriği ve yer kirazıdır. Dokusu yumuşak olan altın çilek dış görünümü ile domatese benzemektedir. Tadı oldukça tatlı ve aromalı olup, çiçekleri arasında saklanarak yetişmektedir. İsmi sıkça duyulsa da sofralara sıkça gelen bir meyve değildir. Dış ülkeler de sıklıkla yenilmektedir. Toksin savar özelliğine de büyük oranda sahiptir. Olgunlaştıkça rengi koyuya dönmektedir. İsteğe göre taze veya kurtulmuş olarak yenebilen, özellikle çocuklar, vitamin eksikliği yaşayanlar ve yaşlılar için gerekli ve de lezzetli tropik iklim ürünüdür.

Altın Çilek Nerelerde Yetişir? 

Sıcak ve ılık iklimi seven altın çilek kendisini koruyan çiçeklerin sayesinde birçok iklimde yetişip, yılda 4 kez hasat vermektedir. Türkiye\\'de birkaç yıldır yetişmekte ve başta Mersin olmak üzere İzmir, Antalya, Denizli ve Pamukkale’de yetişmektedir. Dünya\\'da ise Kolombiya, Güney Afrika, Bolivya, Ekvator ve Peru\\'da yetiştirilmektedir. Anavatan olarak Güney Afrika’da yetişmektedir. Kırılgan dallara sahiptir. Ekim ayında toplanmaktadır. Yetiştirilmesi en zahmetsiz meyvedir. Patlıcangiller ailesinde olup, domates ile aynı şekilde yetiştirilmektedir. Ortalama 5 gram iken toplanıp yenilmesi gerekilir, aksi halde zehirlenme meydana gelmektedir.

Altın Çileğin Faydaları Nelerdir? 

Lif açısından oldukça zengin olan hatta dünyanın en lifli meyvesi olan altın çilek zayıflama da çok etkilidir. Tokluk hissi vererek uzun süre yemek yeme isteğini yok etmektedir. Gelişim açısından özellikle çocuklara faydası fazladır. Kalp ve idrar yolu rahatsızlığına iyi gelmektedir. Çocuklar da boy uzamasına yardımcı olmaktadır. Şeker hastalığına iyi gelmektedir. Kanı temizlemektedir. Saç dökülmelerini engellemeye yardımcıdır. Sindirim sistemini düzenlemektedir. İltihap ve astımı önlemektedir. Böbrek çalışmasını düzenlemektedir. Düzenli tüketilmesi halinde günlük vitamin, mineral ihtiyacını karşılamaktadır. Metabolizmayı hızlandırır. Akciğer ve prostat hastalıklarında yarar sağlamaktadır. Kandaki asidi atmaktadır. Bitki ilaçlarında kullanılmaktadır. Kanamaları azaltır. Vücut hücrelerini yenilemektedir

Altın Çileğin Zararları Nelerdir? 

Her gıda da olduğu gibi altın çilek meyvesinin de zararları mevcuttur. Özellikle fazla tüketilmesi durumda ciddi sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Diyabet hastaları şeker miktarından dolayı dikkatli ve az yemelidir. Tiroit sorunları olanlar tüketmemelidir. Tansiyonu olanlar yememelidir. Hamileler ve kalp sorunları olanlar doktora danışmadan yememelidir. Günlük 50 gramı geçmemelidir. Fazla tüketildiğinde karın ağrısı, mide bulantısı ve kusma sorunları ile başlanıp, ciddi sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Eğer ilk kez altın çilek yenecekse 1 tane yenilmeli çünkü alerji oluşursa önemli sağlık sorunları da meydana çıkmaktadır. Yedikten sonra ishal olunması durumda beklenmeden doktora gidilmeli. Çünkü bu bir zehirlenme belirtisi olabilir.

Altın Çilek Alındıktan Sonra Nasıl Tüketilmelidir? 

İçerisinde saymakla bitmeyen vitaminler ve şifalı tohumlar olan altın çilek kabuğundan kolaylıkla soyularak yenilebilir. Tadı tatlı olduğu için direk tüketilebilir veya meyveli yoğurda katılarak aromalı tat ile de yenilmektedir. Tek başına bile şölen olan bu meyveyi doğal güneşte, fırında veya hazır olarak kurutulmuş olarak da tüketilebilir. Vitaminlerin tam yerine ulaşması için tek başına yenilmesinde fayda vardır. Eğer metabolizma hızlandırmak için tüketilecekse kurusu daha faydalı olmaktadır. Aç karına ve ılık su eşliğinde sabahları yenilmelidir. Birçok şekilde tüketilebilen altın meyve mutlaka yenildikten sonra üzerine su içilmesi gerekmektedir. Bu sayede bağırsaklar ve tüm sindirim sistemleri yumuşayarak zayıflamaya ve sağlıklı olmaya elverişli olmaktadır.

Altın Çilek Fiyatları Nelerdir? 

Verdiği faydalara göre kilo ücreti uygun olup, soyması ve yemesi zahmetsiz vitamin ve kalsiyum deposu olan altın çilek özellikle hasat zamanları çok alınarak ister tazece dondurucuya ya da katkısız doğal güneşte kurutularak bez torbada saklanarak aylarca güvenle yenebilir. Kurutulmuşu hazır alınması içerisindeki birçok işlemlerden dolayı daha pahalıya gelmektedir. Her ne kadar Türkiye sınırları içerisinde üretimi olsa da en doğal altın çilek anavatanında yetişmektedir. Oradan getirmek mümkündür ancak kargo ücreti cep yakmaktadır. En doğal hali ile alınıp yenilmesi için altın çileğin hasat zamanına alımı denk getirilmelidir. Zamanından önce veya sonra alınırsa orijinal halini kaybetmiş ve oluşmamış veya zamanı geçtiğinde tam istenilen sonuç alınamayabilir.

Altın Çilek Meyvesi Nasıl Yenir? 

İnsan vücuduna son derecede faydalı olan, özellikle bağışıklık sistemini düzene koyan altın çilek üzerinde kabukları kaldırılarak, yıkanmasının ardından çerez gibi direk tüketilebilir. Farklı tat isteniyorsa tadı şekerli olmasından ötürü, pasta, kek veya dondurma eşliğinde de tüketilmektedir. Sadece taze değil, yazdan sağlıklı olarak doğal yoldan güneşte kurutularak direk yenildiği gibi yulafın içerisine de konulmaktadır. Veya hoşafa ilave edilerek lezzetlice tüketilmesi mümkündür. Daha değişik yön olan kızartma yöntemi ile de yenilebilir. Veya başka bitkiler ile kaynatılarak, suyu içilip kendisi yenilebilmektedir. Küp küp doğranıp meyve ve sebze salatalarına eklenip özellikle diyet yapanlar ana yemek yerine tüketilebilir.

Altın Çilek Meyvesi Besin Değerleri Nelerdir? 

Vitamini çok olan şifa kaynağı olan altın çilek sağlığa çok yararlı vitamin ve mineral değerleri de oldukça yüksektir. A, C ve D vitamini içermektedir. Kolesterol ve karbonhidrat değerleri düşük olup, toplam yağ oranı yok denecek kadar azdır. Lif ve enerji oranları yüksek meyvedir. Adrenalin etkisi vardır. Fosfor, protein ve kalsiyum miktarı da yüksektir. K, B1, B2 ve B3 vitamini bakımından da değeri çok fazla yüksek olan besindir. 1 porsiyonu 100 gram ve 57 kcal olup, neredeyse orta boy meyve aynı kaloriye sahip olmaktadır. Şekeri ve yan etkileri de olmasından dolayı aşırı ve bilinçsiz tüketimden kaçılmalıdır. Günlük 5 adet yenildiği taktirde gerekli vitamin alınmış olmaktadır.

Altın Çilek Nerelerde Satılır? 

Faydaları saymakla bitmeyen bu nadide meyveyi semt pazarında, organik pazarında, büyük marketlerde ve manavlarda bulmak mümkündür. Kurutulmuş olarak ise aktarda ve marketlerde bulunmaktadır. Küçük ve gelişmemiş yerlerde bulunması biraz zor olan meyvedir. Ekim ayında hasat zamanı daha bol bulunan altın çilek tüketicisine bol miktarda şifa dağıtmaktadır. Tropikal ılık iklimde yetişmiş taze, olgun ve orijinal hormonsuz olarak tüketilmek isteyenler için de üretim yerinden bizzat alınması gereklidir. Bir nevi ilaç gibi olan bu meyve internet ve televizyonda da satışı yapılmaktadır. Ancak alırken gerçek altın çilek meyvesi olduğuna dikkat edilmeli ve güvenilir yerlerden telefon ederek veya internet üzerinden sipariş verilerek de kolaylıkla alınabilir.



; )

Yorum Yap

Ad Soyad
Mesaj

Yorumlar